Solskjerming i vær og vind

Solskjerming i vær og vind

March 11, 2024
Solskjerming i vær og vind

Utvendig solskjerming, som for eksempel markiser, utvendige persienner eller parasoller er helt topp så lenge solen skinner og været er pent, men hvordan blir det når naturens krefter viser seg fra en litt mindre gjestmild side? Her er våre råd og anbefalinger.

Kort fortalt: utvendig solskjerming, som markiser, utvendige persienner og parasoller, er designet for å motstå ulike værforhold av lettere variant, i hvert fall i korte perioder, slik at du skal få anledning til å hente eller trekke disse inn.

Regn

De fleste markiseduker er behandlet for å være vanntette eller vannavstøtende, slik at de kan benyttes som ly mot lett regn mens man oppholder seg ute. Imidlertid kan tungt regn føre til at vann samler seg på duken. Det anbefales å trekke inn markisen når det regner kraftig for å forhindre skade på duken og mekanismen. Når regnet er over; pass på at den tørker skikkelig. Dersom du lar en våt duk være innrullet i mer enn 2-3 dager vil du kunne få fuktproblemer som forkorter dukens levetid betraktelig.

Snø

Det anbefales å fjerne snø fra markiser og annen utvendige solskjerming for å unngå at snømengden blir for tung og belastende for strukturen. I tillegg kan snø som smelter og fryser igjen føre til skader. Det anbefales derfor å trekke inn markisen når det er meldt snø for å forhindre skade på duken og mekanismen.

Her er det viktig å presisere at man ikke må trekke/kjøre inn solskjermingen om det fremdeles ligger snø/is på dem. Dette kan føre til store skader på duk/konstruksjon dersom disse ikke er utstyrt med motor med hinderdeteksjon.

Hagl

Utvendig solskjerming kan bli skadet av hagl, spesielt hvis haglene er store og kraftige. Det anbefales å trekke inn solskjermingen ved fare for hagl for å unngå skader på duken eller strukturen. Her er det viktig å presisere at man ikke må trekke/kjøre inn solskjermingen om det fremdeles ligger hagl/is på dem. Dette kan føre til store skader på duk/konstruksjon dersom disse ikke er utstyrt med motor med hinderdeteksjon.

Vind, storm og annet uvær

All solskjerming tåler som regel at det blåser litt. De fleste markiser og utvendige persienner tåler 10-12 m/s, mens zip-screen vil tåle mer avhengig av størrelse på den. Armene er satt opp med fjærer som sørger for at lettere til moderat vind ikke er noe problem. Sterk vind, storm og annet ekstremt vær kan derimot være skadelig for utvendig solskjerming. Det anbefales å trekke inn solskjermingen før et uvær kommer, for å forhindre skader på produktet og unngå fare for personskade.

Generelt er det viktig å bruke sunn fornuft og ta forholdsregler når det gjelder utvendig solskjerming under ulike værforhold. Ved behov for reparasjon eller vedlikehold, tilbyr Stavanger Markise et eget verksted hvor produkter kan bli fikset uten å måtte gå gjennom leverandøren.

Trenger du ytterligere informasjon om hvordan din utvendige solskjerming kan opprettholde best mulig ytelse under ulike værforhold? Ta kontakt med oss her.

Bestill gratis befaring