Hvis du har funnet frem til denne artikkelen i jungelen av informasjon om type markiserarmer, motorer og duker, er du kanskje i stuss over om du skal bestille solskjerming fra en markiseleverandør eller om du skal gå for de ferdigproduserte markisene fra butikken.

Ved kjøp av markiser eller annen type solskjerming er det viktig å velge produkter av høy kvalitet som tåler belastninger fra vær og vind. Sjansen for høyere slitasje er betraktelig større på de billigere produktene, og reparasjoner på duker og markisearmer kan bli veldig kostbart i lengden. Hos noen er det ikke engang sikkert at du kan få tak i reservedeler.


Fordeler og ulemper med masseproduserte markiser

Du har kanskje spurt deg selv hvorfor butikkjøpte markiser er såpass mye billigere enn andre løsninger. Vi skal prøve å gi deg en oppklaring på nettopp dette, samt informere om hva som spiller inn på prisen. For det første vil de ferdigproduserte markisene ha store begrensninger. Disse blir masseprodusert med forhåndsbestemte størrelser, farger og materialer, og alternativene vil være veldig begrenset innenfor disse kategoriene. For det andre kan du ikke være trygg på at slike markiser holder over tid da kvaliteten vil være en helt annen.

Når du bestiller en markise fra en markiseleverandør, vil disse tilpasses målene på huset ditt, samtidig som du får velge farger og materialer etter dine egne ønsker. Du kan også bestille en gratis befaring, hvor du får hjelp til å tilpasse solskjermingen etter dine ønsker og behov. Kort oppsummert er markisene fra lavpriskjedene langt billigere, men ved et slikt valg vil du ofte miste tilpasningsmuligheter, holdbarhet og kvalitet.


Hva avgjør prisen på markiser?

Hvor mye markisene koster kommer an på hva slags solskjerming du ønsker, og hvilke tilpasningsalternativer du velger. Det finnes uendelige muligheter når det gjelder modeller, materialer og funksjoner, noe som kan være med på å avgjøre sluttprisen. Du står fritt til å velge hvilke løsninger du vil ha og hvor mye eller hvor lite du vil investere i markisene dine. Under skal vi ta en nærmere titt på hvilke faktorer som kan spille inn på prisen.

Type, modell og stil

En markise er ikke bare en markise, det finnes utallige varianter å velge mellom. Terrassemarkisen er den mest solgte i Norge, og innunder denne kategorien finnes det åpne markiser, halvkasset og helkasset. Åpne markiser har duk og armer synlige og vil delvis være eksponert for vær og vind. I en halvkassett vil duken være beskyttet inne i en kasse mens armene er synlige under markisen. I helkassett vil både armer og duk være beskyttet i en kasse når den ikke er i bruk. Hel- og halv-kassett gir best beskyttelse, og er derfor også naturlig den dyreste.

I tillegg vil eventuelle tilleggsfunksjoner ha noe å si for prisen. De fleste markisene i dag leveres motorisert. Fjernkontroll er nok det som er det vanligste når det gjelder terrassemarkiser. Velger du en tilnærmet standardisert løsning, vil prisen være lavere. Ønsker du app-styring, en vind/solsensor eller en timer som programmeres til å få markisen til å justere seg av seg selv. Terrassemarkiser kan også utstyres med for eksempel led-belysning, nedfellbar vegg i front eller justerbart fall. Alt dette vil spille inn på sluttsummen til markisen.

Materiale

Det er mye vær og vind i Norge, og det jobbes kontinuerlig med å forbedre teknologier tilpasset de nordiske forholdene. Dersom fjærer og armer ikke er laget av et stødig materiale, vil disse slites over tid. I vårt sortiment har vi terrassemarkise, screenmarkiser, utvendige persienner, kurvmarkiser, kassettmarkiser og parasoller som laget for å tåle det nordiske klimaet. 

Markiseduk

Dersom du ønsker at markisen skal være lengst mulig, er det også viktig å velge en duk som er godt rustet for både regn og vind. Hva slags duk du velger vil også ha noe si for prisen. Vi har mange ulike alternativer i sortimentet vårt og du kan få farger og kvalitet, alt etter behov og ønske. Dukene kommer også i forskjellig tykkelse, og de tykkere variantene er gjerne mer holdbare og slitesterke.

Det går også an velge en selvrensende markiseduk, som er betydelig mer smuss- og vannavvisende enn duker i eksempelvis akryl (som ofte er standardløsningen markiser leveres med). Alt i alt vil dukene av høyere kvalitet ta bedre vare på farge og fasong over tid og samtidig slippe gjennom mindre vann.


Størrelse

Dette punktet sier seg kanskje selv. Jo større område markisen skal dekke, jo mer må man ut med. Her kommer det med andre ord helt an på hvor stor terrasse du har. Du velger også om du vil ha markiser over hele terrassen eller for eksempel bare over en sittegruppe. Når det gjelder størrelsen på markisen, er det viktig å merke seg at denne måles både i bredde og utfall. Hvor langt markisen skal ut fra veggen vil også spille inn på prisen.

Styringsfunksjon

Opprinnelig ble markisene trukket ut og inn manuelt med en sveiv. Du kan fortsatt få markiser med sveiv på dagens markiser om du ønsker, men det er mest vanlig med motoriserte og løsninger.

Dersom du går for en motorisert løsning, kan du velge hva slags måte du vil betjene motoren på. Om du vil ha vegg-bryter, fjernkontroll, app på mobil eller nettbrett, velger du selv. Du kan også sette opp en timer for når markisene skal gå ut og inn.

Lurer du på hvor mye markiser koster hos oss? 

Kort oppsummert vil valg av type solskjerming, materiale, funksjoner, størrelse og tilleggsvalg avgjøre hva sluttprisen på markisen blir. Vi kommer gjerne på en gratis befaring for å se hva slags solskjerming som passer best for boligen din og informere deg om hva slags muligheter du har. Hva slags tilleggsfunksjoner du ønsker og hvor mye du har lyst å investere i markisene er opp til deg. Vi har en rekke produkter av høy kvalitet som tåler belastninger fra det nordiske klimaet over tid.